FAQ - 10 frågor och svar om bullerplank
Om du störs av en bullrig väg, ljudet från en värmepump eller om du är granne med en bullrig verksamhet kan det vara svårt att få lugn och ro i vardagen. Som tur är kan ett bullerplank bidra till att sänka ljudnivån och skapa mer lugn och ro.
Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om bullerplank:
- Vad är ett bullerplank?
- Varför behöver du ett bullerplank?
- Hur fungerar ett bullerplank?
- Hur effektivt är ett bullerplank?
- Vad består ett bullerplank av och vilka material absorberar ljud?
- Vilken isolering för ett bullerplank?
- Vilken typ av bullerplank ska jag välja?
- Hur högt ska ett bullerplank vara?
- Vad kostar ett bullerplank?
- Kan jag få bidrag till bullerplank?
Titta på vår video för att lära dig mer om bullerplank eller scrolla ner för att läsa mer 👇:
Om du har frågor som du inte hittar svaren på här, tveka inte att kontakta oss. Ditt lokala Poda Center är expert på staketlösningar och ger dig gärna råd om staketbygge, material, underhåll och mycket mer. Kontakta ditt Poda Center här
1. Vad är ett bullerplank?
Ett bullerplank, även kallat bullerdämpande plank, ljudplank eller ljuddämpande plank, används som en barriär för att minska buller från externa bullerkällor som t.ex. trafikerade vägar, järnvägar eller industriområden. Ett bullerplank kan också användas för att dämpa buller från interna bullerkällor, t.ex. buller från en värmepump. Därför är bullerplank en bra lösning för dig som bor nära en väg eller har en bullrig värmepump, till exempel, och för industriföretag som ligger nära bostadsområden och vill minska bullerstörningar från anläggningar och maskiner.
På Poda har vi många olika typer av bullerplank, eftersom de flesta slutna staket har en viss ljuddämpande effekt då de reflekterar bullret. När det gäller reflekterande bullerplank har vi både täta trästängsel som Lundastängsel och kompositstängsel. Vill man däremot få en mer effektiv bullerdämpning ska man leta efter speciella bullerplank som absorberar buller. Här erbjuder vi både vårt eget bullerplank; DeciFence och 2 olika versioner av Rockwools Noistop bullerplank.
2. Varför behöver du ett bullerplank?
Buller kan orsaka stress för kroppen och störa sömnen. Buller i sig är inte direkt hälsofarligt, men det har en rad effekter som till och med kan leda till sjukdom om man utsätts för buller under lång tid. EU:s miljöbyrå uppskattar att långvarig exponering för omgivningsbuller kan leda till kardiovaskulära och metaboliska effekter, försämrad kognitiv inlärning hos barn samt svårt obehag och sömnstörningar.
Därför är det viktigt att överväga ett bullerplank om du utsätts för mycket buller. Ett bullerplank kan bidra till att minska bullernivåerna och skapa en lugnare atmosfär i trädgården, hemmet eller på arbetsplatsen. Bullerplank kan även hjälpa till att skydda mot vind eftersom de är täta och massiva 🍃
3. Hur fungerar ett bullerplank?
Bullerplank fungerar genom att antingen reflektera eller absorbera ljudvågor från bullerkällor. Reflekterande bullerplank reflekterar ljudet tillbaka mot källan, medan absorberande bullerskärmar absorberar ljudet. I de flesta fallen rekommenderar vi det absorberande bullerplanket, det minskar ljudet effektivt – utan att det studsar tillbaka mot din granne med extra kraft. I speciella fall kan den reflekterande typen användas om bullerdämpningen behöver maximeras och det inte finns någon att reflektera bullret mot.
4. Hur effektivt är ett bullerplank?
Hur effektivt ett bullerplank är beror på förhållandena på den plats där bullerplanket ska (eller kan) monteras. Hur mycket bullret dämpas beror på ett antal faktorer, bland annat typen av bullerkälla och avståndet till den. Bullerplankets höjd och typ samt dess placering i förhållande till det område som ska skyddas från buller spelar också en viktig roll.
Ett korrekt installerat bullerplank kan minska bullret med upp till 22 decibel (dB). När man bedömer hur mycket ett bullerplank reducerar ljudet är det viktigt att komma ihåg att 3 dB teoretiskt sett motsvarar en halvering av ljudet. Men i praktiken upplever det mänskliga örat inte bullerreducering på samma sätt. För att en person ska uppfatta ljudet som halverat krävs en minskning med 10 dB.
5. Vad består ett bullerplank av och vilka material absorberar ljud?
Bullerplank kan tillverkas av en mängd olika material. Stolpar och ramverk är vanligtvis tillverkade av trä eller galvaniserat stål, medan det ljudisolerande materialet inuti ramen kan bestå av stenull, vilket används i Noistop bullerplank från ROCKWOOL®. Stenull är ett av de mest effektiva materialen för att dämpa ljud, andra ljudabsorberande material är glasull, mineralull eller återvunnen glasfiber som används i Poda DeciFence - vårt återvunna och ekonomiska bullerplank för trädgården.
När du väljer ett bullerplank se till att materialet passar dina behov och din budget. Tänk också på vad valet av material innebär för bullerplankets förväntade livslängd.
6. Vilken isolering för ett bullerplank?
En av de bästa typerna av isolering för bullerplank är stenull. Både Noistop Essential och Noistop Steel har en kärna av ROCKWOOL® stenull som effektivt blockerar och absorberar buller. Stenull är hållbart, obrännbart och 100% återvinningsbart.
Podas eget bullerplank, DeciFence, bygger på ett innovativt sätt att isolera genom att återanvända kasserade glasfiberprodukter, till exempel från uttjänta vindkraftverk, som kärna i bullerplanket. Glasfibern omvandlas till fiberremsor som har utmärkta ljudabsorberande egenskaper. Genom att använda återvunnet material införlivas ”upcycling” i bullerplanken, vilket ger nytt värde till material som annars betraktas som problematiskt avfall. En annan fördel med DeciFence är att skadedjur som möss och råttor inte gillar att bygga bo i dessa jämfört med andra material 🐭🐁
7. Vilken typ av bullerplank ska jag välja?
Hos Poda kan du välja mellan bullerplank för både privat och professionellt bruk. Bullerplanken Noistop Essential och Poda DeciFence är utformade för att passa bra i en trädgård eller runt en privat fastighet.
Noistop® Essential
Noistop-staket är konstruerade med ett starkt galler på utsidan som är idealiskt för att odla klätterväxter uppför bullerplanket. Med tiden kan växterna helt täcka bullerplanket och få det att smälta in i omgivningen.
Noistop Essential bullerplank kan också förses (eller eftermonteras) med extra paneler av äkta trä, vilket ger bullerplanket ett varmt och tilltalande utseende. Träpanelerna finns i ljust eller mörkt trä och kan t.ex. monteras på varannan sektion för att ge bullerplanket ett varierat utseende.
Du kan läsa mer om Noistop Essential här
Poda DeciFence®
Poda DeciFence är utformat med tanke på hållbarhet, ekonomi och tilltalande design. Modulerna är tillverkade av värmebehandlat trä, vilket förlänger träets livslängd utan användning av kemikalier. Dess bullerabsorberande kärna är tillverkad av ”upcycled” glasfiber, som kommer från kasserade vindkraftverk som annars skulle klassats som problematiskt avfall.
Användningen av återvunnet material gör DeciFence till ett bra ekonomiskt alternativ för andra typer av bullerskydd. Bullerplanket har också ett naturligt utseende som passar bra i t.ex. en trädgård. Om du föredrar utseendet på ett trästaket är DeciFence den perfekta lösningen av bullerplank för dig 🏡
Du kan läsa mer om DeciFence här
Noistop® Steel
För krävande tillämpningar rekommenderar vi Noistop Steel, som är en särskilt effektiv bullerbarriär. Här är stenullskärnan hela 11 cm, medan kärnan i Noistop Essential är 6 cm. Noistop Steel är typiskt för bullerplank som du ser längs motorvägar och i industriområden där det måste vara högt och starkt. Precis som Noistop Essential är Noistop Steel-konstruktionen också lämplig för plantering av klätterväxter, vilket gör att den ser ut som en levande häck med åren.
Du kan läsa mer om Noistop Steel här
8. Hur högt ska ett bullerplank vara?
Generellt sett kommer ett högt bullerplank att minska bullret mer effektivt än ett lågt eftersom ljudvågorna omedelbart kommer att fortplanta sig strax ovanför bullerplankets topp och sedan sprida sig i alla riktningar, även ner till marken. Ett högt bullerplank förskjuter ljudets spridningspunkt uppåt och ökar därmed det område som skyddas från buller.
För optimal effekt rekommenderar vi att ett bullerplank är över 180 cm högt. Bullerplank byggs upp av moduler och kan därför tillverkas i olika höjder. På Poda erbjuder vi bullerplank upp till 3 meters höjd så att du kan få en optimal lösning för dina behov.
Det är viktigt att kontakta din kommun för att ta reda på gällande regler och vad som är möjligt med bullerplank. Bullerplank har i sig ett avskärmande syfte, och eftersom de är höga och täta konstruktioner kräver de nästan alltid bygglov, till skillnad från vanliga staket.
9. Vad kostar ett bullerplank?
Hos Poda kan du köpa bullerplank i olika prisklasser beroende på dina behov. Priset på ett bullerplank beror på ett antal faktorer, bland annat höjd, längd, typ och naturligtvis vilket material planket är tillverkat av. Vi rekommenderar att du undersöker vilket bullerplank som bäst passar dina behov och tar in flera offerter för att hitta det bästa priset för ditt bullerplank.
10. Kan jag få bidrag till bullerplank?
Det är möjligt att få bidrag till bullerplank, men varje kommun har sina egna bestämmelser kring bidrag, så du bör kontakta just din kommun för att se vad som krävs för att vara berättigad.
I regel krävs följande:
- Bullret kommer från kommunala vägar.
- Medelljudnivån utomhus (intill fasaden) är minst 65 dB under ett dygn.
- Medelljudnivån inomhus är minst 30 dB under ett dygn.
- Fastigheten är från före 1997.
- Du har inte redan genomfört bulleråtgärder eller fått bidrag för bulleråtgärder.
Bidraget kan täcka upp till 75% av kostnaden för bulleråtgärder, t.ex. installation av bullerplank.
Kom ihåg: Du kan alltid få hjälp av ditt lokala Poda-center. Vi är redo med råd och erbjudanden. Kontakta oss här