Professionellt stängselsmontage med Poda
Att bygga stängsel är ofta ett tungt och besvärligt arbete – särskilt utan specialmaskiner, som t.ex. stolpslagare och nätutrullare samt verktyg som är avsedda för ändamålet. Dessutom finns det många fallgropar som man kan hamna i om man inte är bekant med stängselmaterial, konstruktionsprinciper och standarder.
Ett korrekt konstruerat och monterat stängsel är ett måste för en inhägnad som ska vara säker, hållbar och kräva minimalt med underhåll under sin livslängd. I den här artikeln kan du läsa mer om hur Poda utför uppgifterna snabbt och professionellt. Läs här närmare om montering av:
👉 Stolpar
👉 Nätstängsel
👉 Elstängsel
👉 Grindar, portar och automatik
👉 Tillbehör till stängsel
Montering av stängselstolpar
Det bästa sättet att montera stängselstolpar är att slå ner dem i marken. Detta gör att jorden packas runt stolpen, vilket gör att den står fast och stabilt. En annan fördel är det lämnar mindre spår efter sig i förhållande till att gräva.
Med en manuell stolpslagare/stolphejare inser man snabbt att det är hårt arbete att slå ner stolpar – även för ett relativt kort stängsel – och nästan omöjligt när det gäller långa och kraftiga änd- och hörnstolpar. På Poda använder vi hydrauliska stolpslagare monterade på maskiner som snabbt rör sig längs stängsellinjen där stängslet ska stå. Vissa av våra hydrauliska stolpslagare är monterade på kranarmar som kan nå långt över hinder, vilket gör att vi även kan montera stängsel i våtmarker och andra otillgängliga områden. Om underlaget är mycket stenigt använder vi ett kraftigt spett som slås ner och banar väg för den efterföljande nedslagningen av stängselstolpen.
I vissa fall kan det vara nödvändigt att borra hål i marken för stolparna. Detta görs vanligtvis för stolpar med pyramidformad topp eller stolpar med borrade hål för slanor som inte klarar belastningen av att slås ner. Den lösa jorden packas runt stolparna, men de kommer sällan att stå lika stabilt som en av en stolpslagare nerslagen stolpe. Om stolparna behöver tåla belastning – exempelvis bärande stolpar för en grind – gjuter vi betong runt dem.
Även direkt i sten och på berg/fjäll kan vi montera stängselstolpar. Här monteras stolparna på särskilda bergdubb som vi borrar ner i berget.
Har du ett "omöjligt" stängselprojekt? Då har säkert ditt Poda-center lösningen för dig! Läs mer om montage och service hos Poda Stängsel här
Montering av nätstängsel
Ett bra nätstängsel står och faller med monteringen – bokstavligen. Första steget är att välja ett nät av hög kvalitet som dem tillverkade i high tensile stål. Ett sådant nät är konstruerat för att kunna fjädra, vilket har flera fördelar: Nätet kan spännas så att det står snyggt och fjädrar vid belastningar från djur och andra påfrestningar. Detta gör nätstängslet hållbart, och dessutom kan avståndet mellan stolparna ökas, vilket ger en besparing på grund av färre stolpar och därmed även färre timmar på montering.
För att nätets goda egenskaper ska kunna realiseras är det absolut nödvändigt att nätet monteras korrekt. Nätet ska spännas längs varje sida av en inhägnad. Nätet fästs i ena änden, rullas ut, sträcks, fästs i andra änden och skjuts sedan fast på mellanstolparna, vars funktion är att stötta nätet.
För detta arbete använder vi särskilda nätutrullare som är monterade på en maskin som snabbt rör sig längs stängsellinjen och rullar ut nätet. Detta underlättar arbetet betydligt – särskilt med tanke på att en rulle nätstängsel kan väga över 100 kg. Nätet spänns också maskinellt. Maskinen är utrustad med hydrauliska käftar som griper tag i nätet under spänningen, eller så kan nätet fästas och sträckas med en spännbom. På så sätt kan våra montörer arbeta effektivt överallt.
Ett bra och hållbart nätstängsel kräver också att alla hörn, vinklar och ändar i inhägnaden dimensioneras och konstrueras för att tåla nätets spänning under hela stängslets livslängd. Beroende på stängseltyp, höjd, jordförhållanden mm. kan dessa bärande delar till exempel byggas som ett parallellogram: En konstruktion med två-tre lodräta stolpar, en överliggare mellan dem och en kraftig vajer som monteras diagonalt. Denna uppbyggnad förstärker t.ex. hörnstolpen och motverkar nätets dragkraft, så stängslet står stabilt – även på lång sikt.
Hos Poda har vi utvecklat standarder för hur de olika stängseltyperna ska konstrueras korrekt. Ta hjälp av Poda och låt våra stängselmontörer genomföra ditt nätstängselprojekt effektivt och professionellt.
Installation av elstängsel
Elektriska stängsel är oumbärliga för djurhållning och säkerhetsändamål. Ett elstängsel är ett effektivt och ekonomiskt sätt att skapa en inhägnad för djur, och i kombination med nät- och slanstängsel får du en komplett stängsellösning som djuren respekterar.
Med Podas specialmaskiner och -utrustning löser vi snabbt och effektivt arbetet med stolpnedslagning och utrullning av stängseltråd, och ser till att ditt elstängsel blir korrekt utfört. Detta är viktigt både för att djuren inte ska rymma (eller komma in) och för att du ska undvika irritation, ständiga reparationer och onödiga utbyten.
Hos Poda säkerställer vi en professionell elinstallation. Till exempel bör ledöppningar konstrueras med en jordkabel som grävs ner under grinden. På detta sätt är det alltid ström i stängslet, men endast i/över ledöppningen när den är stängd. Materialvalet är inte heller oviktigt. Till exempel kan kopparledningar i kombination med galvaniserat stål leda till galvanisk korrosion, vilket i slutändan kan orsaka att elstängslets kopplingar slutar fungera.
Ett annat exempel är elstängslets jordning, som är en av de avgörande faktorerna för att elstängslet ska fungera korrekt. Det är mycket hög spänning som går genom marken i ett elstängsel, och många blir förvånade över vad som krävs för att få en bra jordning. Som huvudregel monterar vi ett standardjordspett per 3 Joule energi från spänningsgivaren. För en spänningsgivare på 12 Joule innebär detta 4 jordspett, som placeras med 3 meters avstånd och kopplas ihop med kraftiga kablar. Vid svåra jordförhållanden kan det till exempel vara nödvändigt att förlänga fler spett med en koppling.
Ta hjälp av Poda när du ska installera elstängsel – så slipper du besvär och misstag. Våra professionella montörer ser till att du får ett elstängsel som fungerar effektivt och problemfritt – från dag ett och under många år framöver.
Grindar, portar och automatik
Hos Poda hittar du marknadens bredaste sortiment av grindar och portar för alla ändamål, och vi hjälper dig gärna med en korrekt installation. Våra professionella stängselteam tar hand om hela processen – från mätning och planering till borrning av hål och gjutning av stolpar, till montering av beslag, lås och grindar.
Automatisk drift av en port eller grind är en ovärderlig funktion för många, och Poda hjälper dig gärna att installera ett system helt enligt dina önskemål. Driften kan till exempel ske med mobiltelefon, kodtangentbord, timer – eller varför inte en detektor nedgrävd i vägen som automatiskt aktiverar porten när man kör över?
Hos Poda får du en skräddarsydd och komplett lösning.
Tillbehör till stängsel
Visste du att Poda erbjuder mycket mer än bara stängsel och grindar?
Etablering av dricksvatten till djur är också en del av arbetet med inhägnader. Genom att dra fram vatten till hagen och montera vattenkar med automatiska ventiler ser vi till att djuren aldrig saknar vatten. För djur som går ute året runt kan vi även montera olika typer av frostfria vattenkar och vattenkoppar. Saknas det vatten från vattenverk eller elanslutning? Inga problem! Låt Poda installera ett komplett solcellsdrivet vattenpumpsystem som hämtar vatten från en brunn, sjö eller å – så har djuren sitt eget lilla vattenverk. Läs mer om vatten till djur här
Hos Poda bygger vi naturligtvis även våra egna vindskydd och kreatursfållor åt dig. Vi utför också skräddarsydda konstruktioner som ofta ingår i betes- och naturprojekt, såsom kreaturspassager, gångbroar, trappor och stättor.
Har du något särskilt i åtanke? Kontakta ditt Poda-center – vi står redo att hjälpa dig med ditt nästa stängselprojekt!