Stängselsprojekt till naturbeten med Poda

Naturbete handlar till stor del om att se till att ängs och betesmarker inte växer igen. Många sällsynta och utrotningshotade växter, djur och insekter trivs i dessa miljöer. Det är här som betande djur bidrar till att bevara vackra kulturlandskap samt bromsar minskningen av den biologiska mångfalden.

Men hur gör man det i praktiken? I den här artikeln kan du läsa om några av de spännande projekt som Poda genom åren har hjälpt till att förverkliga.

Klövvilt som främjar biodiversiteten

I Danmarks största skyddade naturreservat, Lille Vildmose, har Poda Hegn Viborg satt upp ett 3 km långt stängsel. Förutom kronhjortar kan man se europeisk bison, älg och vildsvin; djur som en gång levde vilt i den danska naturen.🐗

De stora djuren spelar en nyckelroll i bevarandet av områdets unika natur. Bison, älgar och kronhjortar håller nere växtligheten och trädtillväxten, medan vildsvinens sök efter föda ger utrymme för varierade livsmiljöer innehållandes även sällsynta kryp och växter.

”Det var spännande att skapa ett stängsel som skulle innehålla så många olika djur. Det är alltid en utmaning när det inte är något man gör varje dag”, säger Arne Duch från Poda Hegn Viborg.

Det ställdes höga krav på stängslet, så djuren är tryggt inhägnade. Därför valde man Poda Supernet med en höjd på 2,5 meter, monterat på rustika Poda Ekostolpe i robinia trä. Det höga och robusta nätstängslet kompletterades också med 4 elektriska stängseltrådar som matas med strömimpulser från ett kraftigt elaggregat.⚡

Naturskönt rekreationsområde genom naturbetesmark på Danmarks västkust

Vid etableringen av naturområdet Tingstrup Sø i Thisted var ett av önskemålen att skapa ett attraktivt, stadsnära område där besökare kan njuta av den vackra naturen där nötkreatur och hästar betar på ängarna, något som var allmänt förekommande förr i tiden.

Poda har varit med hela vägen och skapat den långa träpromenaden i ek, ett 2-trådigt el-stängsel på halvskurna robiniastolpar, Hippolux tråd till häststängsel, självstängande grindar i ek och bänkar i det mycket hållbara träslaget robinia.

”Det har varit ett spännande projekt där vi har fått göra allt - och det är roligt att se hur populärt området har blivit”, säger Niels Lodahl från Poda Hegn i Thy.

Podas omfattande arbete har bidragit till att skapa ett vackert rekreativt naturområde där runt 100st besökare om dagen tar en promenad i de vackra omgivningarna.

Poda räds inte brant terrängen för att montera stängsel

I 5 år hade kunden försökt hitta ett stängselföretag som skulle ta sig an uppgiften att montera stängsel på en 45 grader brant sluttning i naturreservatet Ebenauer Köpfe i Tyskland. Alla hade sagt nej - tills Poda blev tillfrågade.

Montörer och maskiner från Poda Zaun Tecklenburger Land säkrades med selar och rep - precis som bergsklättrare - och sedan satte de igång med arbetet.🧗‍♀️ Jobbet bestod av ett 5-trådigt elstängsel för får och getter samt installation av självstängande grindar så att besökare kan komma in och ut ur naturreservatet utan att djuren rymmer.🐑

Trots de fysiska utmaningarna hade montörerna roliga dagar på jobbet med det ovanliga projektet: ”På Poda älskar vi utmaningar - även om det innebär svår terräng”!

Nötkreatur hjälper till att bevara öppna naturbetesmarker

Lille Lyngby Mose, som ligger vid Danmarks största sjö Arresø, är ett naturskönt och skyddat område med ett rikt växt- och djurliv. För att stödja den biologiska mångfalden har Poda i samarbete med danska Naturstyrelsen (Länsstyrelsen), installerat ett 2.300 meter långt elstängsel till nötkreatur på Robinia-stolpar.🐄

Syftet med projektet är att låta nötkreatur beta området så att ängsfloran och de arter som trivs i öppna beteslandskap kan bevaras. Om de öppna ängsmarkerna lämnas åt sitt öde kommer de att växa igen. Först med höga örter och gräs för att sedan bli till buskage och tät skog. Detta skadar många arter som behöver ljusa och öppna miljöer för att överleva. Det är därför som naturbete är helt avgörande för att bevara öppna landskap, plus att djuren hjälper till att begränsa etablering av invasiva arter.

Bison och vildsvin hjälper med att öka den biologiska mångfalden

I Merritskogen, ett 200 hektar stort område nära Knuthenborg Safaripark på Lolland i DK, har Poda Hegn Lolland-Falster satt upp en inhägnad som håller europeisk bison och vildsvin inne samtidigt som besökarna kan promenera i skogen.

Bison och vildsvin är djur som en gång levde vilt i Danmark. De tar hand om naturen och påverkar skogens biologiska mångfald på ett annat sätt än vad hjortar kan göra. Vildsvinen rotar i skogsbotten och luckrar upp jorden i jakt på föda.  Detta gynnar växtligheten samt skapar bättre livsmiljöer för insekter och smådjur. Bison bidrar genom att förstöra och äta oönskade växter, samt genom att trampa ner frön, som ekollon och bok i jorden så att de gror snabbare. På så sätt bidrar varje arts unika beteende till en ökad biologisk mångfald.🌳

Bison och vildsvin kräver ett särskilt stängsel på grund av sin storlek, styrka och temperament. Poda valde därför ett starkt 2 meter högt Supernet, monterat på Poda ekostolpe i robinia. För att säkerställa att vildsvinen stannar kvar i inhägnaden, är den nedre delen av nätet finmaskigt och försett med 4 st eltrådar. Vid ingångarna har färistar installerats för att underlätta för besökare att komma in och ut.

Får och getter - effektiva naturvårdare

I Kalkberg nära Burgenland Drei Gleichen i Thüringen i Tyskland har Poda installerat ett 1.500 meter långt 6-trådigt elstängsel på Robinia-stolpar som en del av ett Natura 2000-projekt. Här befinner vi oss i vargland, så stängslet är byggt enligt standarden för en av Podas RAS – stängsel (Rovdjursavvisande). Förutom de många raderna med eltrådar som är monterade på föreskrivna höjder, är även grindarna i stängslet försedda med eltrådar.

Anledningen till en vargavvisande inhägnad är att får och getter ska kunna beta i området. Dessa djur är effektiva för att hålla landskapet öppet eftersom de föredrar att beta låg vegetation. De kan nå in mellan stammar och grenar för att hitta de små färska skotten och bladen. Får och getter drar sig heller inte för lite svårare växter som taggiga växter, så de är även bra på att bekämpa oönskade invasiva växter. Där får och getter betar, bildas naturligt en tät och slitstark gräsmatta. Det ger goda levnadsförhållanden för de insekter, djur och växter som trivs just på sådana platser.🌼

Varför välja Poda?

Lång erfarenhet

Totalleverantör

Vi tänker på miljön

Garanti för kvalitet