FAQ – 10 frågor och svar om rovdjursavvisande stängsel / vargstängsel
- Vad är ett vargstängsel?
- Vilka rovdjursavvisande stängsel är godkända för bidrag?
- Gör det en skillnad med ett godkänt vargstängsel?
- Kan jag göra min gärdesgård till godkänt vargstängsel?
- Hur högt ska ett rovdjursavvisande stängsel vara? Hur högt kan en varg hoppa?
- Vilket material ska jag välja till mitt vargstängsel?
- Är det svårt att bygga ett vargstängsel?
- Hur får jag bidrag till rovdjursavvisande stängsel?
- Vilken grind kan jag använda på ett vargstängsel?
- Hur mycket spänning ska det vara i tråden för att avskräcka vargen?
Poda Stängsel har stängselstandarder som uppfyller kraven för bidrag och ersättningar via länsstyrelsen, samt ännu säkrare inhägnader. Med Poda drar du nytta av årtionden av erfarenhet från flera länder med stängsling för att hålla djur inne eller ute.
1. Vad är ett vargstängsel? (Rovdjursavvisande stängsel)
Det finns ingen definition på ett vargstängsel, då det finns många lösningar för att antingen hålla vargar inne eller ute. En inhägnad i en djurpark för att hålla vargar inne, skulle ekonomiskt och framför allt estetiskt inte passa runt om i landskapet i Sverige. Det är inte bara varg som attackerar tamboskap, utan även lo, björn, rödräv och hund. Sannolikt av dessa grunder har Statens lantbruksuniversitet (SLU) tagit fram flera stängsel som benämns som rovdjuravvisande stängsel (RAS) och ej rovdjurssäkert/vargsäkert.
2. Vilka rovdjursavvisande stängsel är godkända för bidrag?
SLU Viltskadecenter har tagit fram rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS). Det är bland annat ett 5 trådigt el-stängsel och ett nätstängsel i kombination med eltråd. Poda Stängsel har 5st stängsels standarder varav typ I- 110 och I-111 följer dessa. De övriga stängselstandarder är även dem godkända som RAS, då de är kraftigare än rekommendationerna. De är bland annat framtagna till särskilda ändamål, som t.ex om man önskar att beskydda hästar mot angrepp från rovdjur. Med bland annat fokus på att hästarna inte skadar sig på stängslet.
Se våra stängsels standarder här.
3. Gör det en skillnad med ett godkänt vargstängsel?
Djur som angripit får i Sverige i perioden 2019–2021 är Björn, Lodjur, Varg, Rödräv, Hund. Angrepp har även sket bakom RAS, men långt de flesta angrepp är på får bakom ej godkända stängsel. Detta finns att läsa närmare på Statens lantbruksuniversitet (SLU). Så ja det gör en klar skillnad.
4. Kan jag bygga vidare på det stängsel jag redan har?
Ja det är möjligt att uppnå samma nivå av skydd/avvisning genom att bygga vidare på befintligt stängsel. Mycket beror höjden/längden av stolparna då stängslets oftast ska höjas samt hur kraftig hörnkonstruktionerna är i förhållande till att kunna hålla eltråden och/eller nätstängslet tillräckligt sträckt. Som exempel en tät och stabil gärdesgård kan kompletteras med eltråd uppe och nere och står det ett viltstängsel på 180cm på en del av sträckningen så ska det bara ej finnas något avstånd som är bredare eller högre än 15 cm, åtminstone upp till 50 cm från marken.
För att ska stå stabilt i många år ska det monteras riktigt, vilket vill vara krävande utan effektiva maskiner som kan slå ner stolpar till rätt djup, sträcka nätet och rulla ut alla trådarna. Vi rekommenderar att låta professionella stängselsmontörer utföra jobbet. De har det nödvändiga know-how och utför arbetet snabbt, effektivt och korrekt.
5. Hur högt ska ett vargstängsel vara? Hur högt kan en varg hoppa?
För att få bidrag från länsstyrelsen krävs ett stängsel på (minst) 110 cm. Ett högre stängsel kan naturligtvis byggas, men det kräver mer material och är därför dyrare. Tänker att få människor är intresserade av en stängslingslösning ute på landsbygden som skulle likna en i en djurpark. En motiverad varg samt ett lodjur kan hoppa en bra bit över 110 cm, men studier av till exempel vargars beteende visar att det inte är höjden på stängslet som är avgörande, utan den erfarenhet rovdjuret har av stängslet innan det överväger att hoppa över. Ett rovdjursavvisande stängsel fungerar därför genom att leverera en kraftig chock via en elstöt, så att rovdjuren uppfattar stängslet som en stark psykologisk barriär. Med tanke på det, är det extra viktigt, att det på inhägnaden ej får finnas till exempel en grind som ej har en eltråd överst, så att inte djuret kan ta avstamp på grindens topp och in i inhägnaden.
6. Vilket material ska jag välja till mitt vargstängsel?
Att bygga ett hållbart stängsel som håller i många år, med stolpar som inte behöver bytas ut på 20 år är på sikt god stängselsekonomi. På Poda använder vi endast hållbart material. Till exempel våra stolpar i robinia (fås även som FSC®-certifierad Ekostolpe) Poda tryckimpregnerade stolpar med 20 års garanti som hörn och mellanstolpar. Superwire high tensile tråd som eltråd. Den är varmförzinkad med zink och aluminium för oöverträffad ledningsförmåga och hållbarhet. Poda Supernet® med låsta knutar är nog marknadens stadigaste nät. Detta nät är fjädrande så att stolpavståndet kan ökas, och det kan sparas på antalet stolpar i förhållande till vanliga nätstängsel.
7. Är det svårt att bygga ett stängsel mot varg?
Både ja och nej. Å ena sidan är kraven på hur vargavvisande stängsel ska konstrueras ganska tydliga, men å andra sidan är det en krävande uppgift att bygga stängslet utan rätt kunskap, maskiner och specialutrustning. Kravet för ett godkänt stängsel bygger på att samtliga trådar är så väl sträckta att det krävs mer än 1 kg dragkraft för att dra tråden 5 cm från horisontlinjen. För att detta ska kunna överhållas krävs kraftiga hörnskonstruktioner, som i sin tur betyder att de bör konstrueras med parallellogram. För att stängslet ska stå stabilt i många år ska de kraftiga hörnstolparna slåss ned till frostfritt djup, vilket är cirka 1m. Detta jobb blir en långdragen historia utan en stolpslagare. Anlita en professionell montör som har de maskiner som ska till. Tänker då även på nät och trådutrullare och dito sträckare.
8. Hur får jag bidrag till ett rovdjursavvisande stängsel (RAS)?
Ansökningar om bidrag till ett rovdjursavvisande stängsel/vargstängsel handläggs hos Länsstyrelsen. Det är alltså inte ett ROT avdrag. Bidrag i Sverige lämnas med max 50kr/meter för ett nytt stängsel + max 5,000 kr till aggregat. Halva beloppet 25kr/meter + 5,000 kr till aggregat kan medges för att rusta upp befintliga stängsel till RAS. Länsstyrelsen och djurägare bör samråda kring befintliga stängsel innan ansökningar beviljas för att avgöra om det är möjligt att nå ett resultat som uppfyller kriterierna för RAS.
9. Vilken grind kan jag använda på ett vargstängsel?
Inhägnaden i ett vargavvisande stängsel får inte innehålla öppningar som en varg kan passera igenom. De riktlinjer som gäller för själva stängslet gäller därför även för grindar. Avståndet mellan grind och mark samt grindstolpe och grind, får max vara 10 cm. Ett bra val är grindar med finmaskigt nät, t.ex. Poda lättviktsgrindar. Även trägrindar kan förses med nät i efterhand. Avståndet mellan horisontella eller vertikala ribbor (eller maskor) får max vara 15cm. På de fasta grindarna i lättmetall eller trä, ska det gå en strömförande tråd längst upp, på min 110 cm höjd. I ett femtrådigt elstängsel gör man oftast en ledöppning med 5 trådar och handtag i ändan. Dock ska det gå ström i en jordkabel under ledet, så det alltid är ström på trådarna runt hela inhägnaden.
10. Hur mycket spänning ska det vara i tråden för att avskräcka vargen?
Samtliga trådar ska ha en spänning på minst 4 500 Volt, hela vägen runt.
Det är enkelt att kontrollera spänningen i ditt stängsel med en voltmeter eller vår speciella stängseltestare (även kallad stängseldoktor). Det är viktigt att regelbundet slå gräs och sly under elstängslet så att det inte växer upp och avleder strömmen. Annars kan spänningen snabbt sjunka på alla trådarna, under den nivå som krävs. En bra idé kan vara att installera en Poda FenceAlarm på ditt elstängsel. Den övervakar stängslet åt dig dygnet runt och skickar ett meddelande till din mobiltelefon om det blir strömavbrott - och om det t.ex. blir för mycket avledning/urladdning på stängslet. På så sätt kan du vidta omedelbara åtgärder för att snabbt få ditt stängsel att fungera optimalt igen.