Skydda dina djur från varg

I den här artikeln tittar vi närmare på stängsling mot varg. Så du kan skydda dina djur på betet om du bor i ett område där det finns vargar. Du får bland annat svar på följande frågor:

👉 Hur stor är risken för att vargar attackerar boskap?

👉 Kan stängsel hålla vargarna borta?

👉 Vad innebär vargens beteende för stängslets utformning?

👉 Hur ser vargavvisande stängsel ut?

👉 Hur ska grindar och öppningar göras?

👉 Hur ska stängslet byggas för att få möjligheten till bidrag för vargavvisande stängsel?

👉 Tips och råd: Vad bör du vara särskilt uppmärksam på?

'

Är dina djur i riskzonen?

Vargen är ett rovdjur som specialiserat sig på att jaga klövvilt som hjortar, vildsvin, getter och får. I sin jakt på föda gör vargen ingen skillnad mellan vilda byten och tamboskap. De dödar helt enkelt de djur som de lätt kan övermanna, och små tamboskap som får och getter är mycket lätta byten om de inte är särskilt skyddade. Tamboskap har med tiden förlorat sitt ursprungliga flyktbeteende, vilket förvärrar konsekvenserna av en attack. Vargar kan också attackera stora boskapsdjur, vanligtvis unga djur eller isolerade nötkreatur eller hästar. Risken för vargangrepp på hästar är mycket låg, men i Europa rapporteras ibland om angrepp på hästar, även med dödlig utgång.

Erfarenheter från bland annat Tyskland och Sverige visar att den avgörande faktorn för omfattningen av skador på tamboskap är hur väl djuren skyddas. Därför är angrepp också vanligare i områden där en vargflock är nyetablerad och djurägare ännu inte har anpassat sig till vargförekomsten genom att till exempel förbättra inhägnaderna.

Vargsäkra eller vargavvisande stängsel?

När man talar om ”vargstängsel”, rovdjursavvisande stängsel och "vargsäkert stängsel" menar man i allmänhet stängsel som är utformade för att skydda boskap framförallt från vargar. Här på Poda kan vi tillverka ett vargsäkert stängsel som helt hindrar vargar från att passera (t.ex. en inhägnad i en djurpark), men av ekonomiska och estetiska skäl kommer ett sådant stängsel normalt inte att etableras för att skydda betande tamboskap på landsbygden.

För att skydda boskap tillverkas i stället stängsel som är tillräckliga för att hindra vargen från att ta sig under eller direkt genom stängslet, och med en utformning som gör den mindre motiverad att hoppa över stängslet. Därför används termen "vargavvisande/rovdjursavvisande" och inte "vargsäkert" för stängsel som skyddar boskap.

Elektriska stängsel avskräcker vargen

Utformningen av vargavvisande stängsel baseras på erfarenheter av vargarnas beteende när de möter ett stängsel. Vargar kan till exempel hoppa högt - till och med mycket högre än ett vanligt staket - så man skulle kunna tro att ett stängsel mot vargar också bör vara mycket högt. Men det är faktiskt inte höjden på stängslet som spelar den avgörande rollen. Svensk Viltskadecenter föreskriver till exempel en minimihöjd på 110 cm. Det viktigaste är den erfarenhet vargen får av stängslet innan den tänker hoppa över det. Troligen vill den i försöket att komma in i inhägnaden få en stöt från de strömförande trådarna. Risken att få en kraftig stöt innebär att stängslet fungerar som en psykologisk barriär för vargen, så att den i fortsättningen kommer att gå förbi stängslet i sin jakt på byten.

Vargavvisande stängsel kan tillverkas på flera olika sätt, vilket vi ska titta närmare på nedan. Gemensamt för alla stängseltyper är att strömförande trådar alltid måste installeras.

Undvik underminering

Vargar har visat sig föredra att krypa eller gräva under ett stängsel i stället för att hoppa över det, så stängslet bör vara extra säkert längst ner. Detta görs genom att installera en eltråd och se till att den inte är mer än 30 cm från marken. Om stängslet är tillverkat som ett nätstängsel kan du i som en extra säkring lägga ett nät horisontellt på marken framför själva stängslet. Detta extra nät är kopplat ihop med nätstängslet längst ned och hindrar fysiskt vargen från att gräva sig in under stängslet. I det här fallet kan den nedre eltråden sitta högre över marken, vilket kan vara en fördel på platser där det är svårt att hålla vegetationen nede längs elstängselstråden. Det finns nämligen en risk att elstängslet förlorar sin effekt när gräs och sly skapar en avledning (kortslutning mellan marken och den nedre eltråden).

Se till att det inte finns några fördjupningar som vargen kan utnyttja för att krypa in under stängslet. Till exempel kan djupa spår från en traktor i en ledöppning åtgärdas genom att stenlägga öppningen.

Hoe ziet een wolfwerende omheining eruit?

Det är viktigt att ett vargavvisande stängsel är korrekt monterade med korrekt material för att fungera. Ett vargavvisande stängsel måste vara tätt för att hindra vargen från att klämma sig igenom. Detta uppnås antingen genom att stängslet byggs som ett flertrådigt elstängsel eller som ett nätstängsel med eftermonterad eltråd i topp och botten.  Svensk Viltskadecenter har tagit fram olika modeller av både rena elstängsel med tråd och nätstängsel kompletterade med eltråd.

ELSTÄNGSEL

Ett rent elstängsel bör konstrueras med 5 rader eltrådar, men med fler rader eltråd gör det lättare att säkerställa att kraven på avstånd mellan trådarna uppfylls. Den nedersta tråden placeras max 30cm över marken. Avståndet mellan trådarna 1 och 2 samt 2 och 3 (sett nedifrån) är max 20 cm. Ovan tråd 3 kan avståndet vara 30cm mellan trådarna. Minsta höjd på översta tråden är 110 cm. Grindar och passager skal också förses med eltråd, så inte vargen kan ta avstamp på grinden i ett försök att hoppa in. Oavsett vart på inhägnaden du mäter ska det vara minst 4 500 volt (V) i eltråden. Samtliga trådar ska sträckas så det krävs mer än 1kg dragkraft för att dra tråden 5 cm från horisontallinjen.

  • NÄTSTÄNGSEL/ FÅRNÄT

Ett nätstängsel i hög kvalitet, som Poda Supernet® eller Poda Multinet® är en mycket solid, säker och hållbar lösning. Ett nätstängsel måste kompletteras med eltrådar.  Viltskadecenters krav på den totala höjden är minst 110 cm. Ett bra standardstängsel för får och getter är traditionellt byggt som ett nätstängsel (t.ex. Poda Supernet®) med eltrådar på insidan och längst upp, så det krävs normalt inte mycket extra för att göra ett sådant stängsel vargavvisande genom att bygga det något högre än normalt. Nätet i sig måste dock var minst 90 cm högt.

Ett stängsel ska alltid vara anpassat till de djur som ska stängslas in och på Poda har vi tagit fram en lång rad standarder/rekommendationer för stängsel för olika ändamål. När det t.ex. gäller vargavvisande stängsel för hästar är det viktigt att hästarna inte kan skadas i själva stängslet. Här rekommenderar vi en lösning med Poda Multinet®, som är otroligt starkt och stabilt. Det kännetecknas av sina små maskor på endast 5x10 cm. Detta hindrar hästens hov från att ta sig igenom och förhindrar även att hästarna kommer i kontakt med den lågt liggande eltråden på utsidan av stängslet. Eltråden högst upp på stängslet är Hippolux stängseltråd, som är speciellt utformad för hästar. Hippolux är också extremt solid och har utmärkt ledningsförmåga, så att elstängslet alltid har full effekt.

Sammanfattningsvis är de viktigaste egenskaperna:

  • Eltrådar som håller hög spänning, som t.ex. High Tensile metalltrådar.
  • Avståndet mellan eltrådarna och mellan tråd och mark
  • Väl sträckta eltrådar och nät

Se Viltskadecenters rekommendationer här

Se Podas stängselstandarder här

Grindar och öppningar

Inhägnaden i ett vargavvisande stängsel får inte innehålla öppningar som en varg kan passera igenom. De riktlinjer som gäller för själva stängslet gäller därför även för grindar.  Avståndet mellan grind och mark samt grindstolpe och grind, får max vara 10 cm. Ett bra val är grindar med finmaskigt nät, t.ex. Poda lättviktsgrindar. Även trägrindar kan förses med nät i efterhand. Avståndet mellan horisontella och vertikala ribbor (eller maskor) får max vara 15cm. På de fasta grindarna i lättmetall eller trä, ska det gå en strömförande tråd längst upp, på min 110 cm höjd.  I ett femtrådigt elstängsel gör man oftast en ledöppning med 5 trådar och handtag i ändan. Dock ska det gå ström i en jordkabel under ledet, så det alltid är ström på trådarna runt hela inhägnaden.

Tips och råd om vargavvisande stängsel

Du måste vara särskilt uppmärksam på ditt stängsel om inhägnaden ligger på en avlägsen plats eller intill en skog där vargen är ostörd och kan hitta skydd. Förutom fördjupningar i terrängen där vargen kan krypa in under stängslet bör du också leta efter föremål eller terrängskillnader innanför och utanför stängslet som vargen kan utnyttja för att hoppa över stängslet. Därför ska avståndet mellan stängslets utsida och stora stenar eller liknande vara minst 1m.

 I vissa fall kan det vara nödvändigt med ett högre stängsel än normalt. Att använda sig av en naturlig avgränsning som vatten är inte heller att rekommendera då vargar kan simma.

Vargar är mycket känsliga och avskräcks av elstängsel, så du måste se till att ditt elstängsel alltid underhålls och är i gott skick. Spänningen i stängslets eltrådar måste vara minst 4.500 volt (V) vart än du mäter på sträckningen. Detta är lätt att kontrollera med en voltmeter eller vår speciella stängseltestare (även känd som en stängseldoktor). På mark med dålig elektrisk ledningsförmåga kan det ibland vara nödvändigt att förbättra stängslets elektriska prestanda. Ett sätt att göra det är att dra en jordledare längs stängslet och ansluta den till ett jordspett med cirka 100 meters mellanrum. Ditt Poda-center hjälper dig gärna med att felsöka och åtgärda problem med alla elstängsel.

Det är viktigt att regelbundet klippa gräs och växtlighet under elstängslet för att förhindra att det växer upp och avleder.

Att installera ett Poda Fence Alarm på ditt elstängsel ger dig mera ro. Det övervakar nämligen stängslet åt dig dygnet runt, och skickar ett meddelande till din mobiltelefon om det blir strömavbrott – samt om det till exempel blir för mycket urladdning/avledning på stängslet. På så sätt kan du vidta omedelbara åtgärder för att snabbt få stängslet att fungera igen. Åska kan slå ut strömmen och din spänningsgivare, montera därför ett åskskydd tätt på din spänningsgivare.

Har du redan ett staket - men det är inte tillräckligt vargavvisande enligt gällande rekommendationer? Ett befintligt stängsel kan ibland förbättras för att uppfylla kraven på ett vargavvisande stängsel. Ofta är det nödvändigt att öka höjden på staketet och då måste du bedöma om detta är möjligt och om ett nytt staket är mer kostnadseffektivt. Ditt Poda Center bedömer gärna ditt stängsel och ger dig råd om de olika alternativen.

För att stängslet ska vara stabilt och hållbart måste det vara korrekt monterat samt med hållbart material. Poda säljer bland annat naturligt impregnerade Robiniastolpar som hela eller halvklyvna. Dessa är rustika och smälter fint in i landskapet. Samtliga stängseltyper ska byggas så att de uppfyller kriterierna under hela betessäsongen med normalt underhåll i 10 år. Hörnen och ändarna på stängslet är särskilt viktiga eftersom de måste kunna absorbera dragkraften från nätstängslet och/eller stängseltrådarna. Alla hörn och ändar bör utformas som parallellogram och stängselstolparna ska slås ner i marken så att jorden packas runt stolparna. Nätstaketet och tråden ska rullas ut och nätet ska spännas och säkras i ändarna av staketsektionen före slutmontering. Allt detta är ett tungt, svårt och tidskrävande arbete utan specialmaskiner som hydrauliska stolpslagare, nät- och trådutrullare. Vi rekommenderar att du låter professionella stängselmontörer installera ditt stängsel. De har den nödvändiga kunskapen och kommer att göra jobbet snabbt, effektivt och korrekt.

Hitta ditt närmaste Poda Stängsel center här

Varför välja Poda?

Lång erfarenhet

Totalleverantör

Vi tänker på miljön

Garanti för kvalitet